Een gezellige avond met knusse verlichting én daarbij ook nog rekening houden met het milieu? Het kan! Onze ledlampen hebben een laag energieverbruik bij een grote hoeveelheid licht in vergelijking met gloeilampen of spaarlampen. Hierdoor bespaar je enorm op je energierekening. Fijn voor de natuur én fijn voor je portemonnee. Wat is watt?
Het aantal watt is het energieverbruik van de lamp. Het aantal watt is het verbruik per uur. Een lamp van 60w die 10 uur aan staat, verbruikt dus 60x10= 600 wattuur.
 
Wat zijn lumen?
Lumen is een eenheid voor lichtopbrengst. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer licht de lamp geeft. Dit heeft dus niks te maken met de kleur van het licht. Om lampen te vergelijken, kun je het beste het aantal lumen vergelijken. Hoe groter het aantal lumen, des te groter de hoeveelheid licht.

hoeveelheid licht (lumen)

energieverbruik gloeilamp (w)

energieverbruik spaarlamp (w)

energieverbruik onze Ledlamp (w)

100-150lm

15w

 

 

200-250lm

20w

4w

3w

300lm

25w

5w

4w

400-500lm

40w

9w

5w - 6w

700-800lm

60w

11w

9w - 10w

900-1000lm

75w

15w

 

>1300lm

100w

20w

 
Onze ledlampen hebben een laag energieverbruik bij een grote hoeveelheid licht in vergelijking met gloeilampen of spaarlampen.De kleurtemperatuur bepaalt of licht warm of koel oogt. De lichtkleur van ledlampen wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Een lagere kleurtemperatuur produceert een warmer en meer ontspannen licht, terwijl een hogere kleurtemperatuur een koeler licht uitstraalt.

2700K
De meest voorkomende lichtkleur is 2700K, hetgeen vergelijkbaar is met normale halogeen verlichting en gloeilampen. Deze lichtkleur wordt ook wel ‘’extra warm wit’’ genoemd. Dit soort licht neigt naar geel en is zeer geschikt voor ruimten waarin sfeer een belangrijke rol speelt.


2800K

De lichtkleur 2800K komt iets minder vaak voor dan 2700K. Tevens is deze lichtkleur een klein beetje koeler. De kleurtemperatuur wordt doorgaans ‘’warm wit’’ genoemd en zorgt eveneens voor sfeervol licht.3000K

Lampen van 3000K zijn uitermate geschikt om als werkverlichting te worden gebruikt. Hierbij speelt de productiviteit een belangrijke rol. Koel wit licht zorgt voor een actieve en energieke atmosfeer, hetgeen ideaal is om bij te werken.
Fittingen

E14 (kleine fitting)
Deze dunne schroeffitting heeft een diameter van 14 mm. Lampen met deze kleine fitting zie je vaak terug in afzuigkappen, koelkasten en schemerlampen. De bekendste lamp met een E14 fitting is het kaarslampje. Dit is een lampje dat vaak wordt gebruikt in bijvoorbeeld een kroonluchter.

E27 (grote fitting)
Deze fitting kennen we ook wel als het klassieke peertje. Het gaat hierbij om een lamp met schroefdraadfitting. De standaard diameter van deze dikke schroeffitting is 27 mm. Een populaire lamp met E27 fitting is de led kogellamp.

GU10
Dit is een typische fitting voor spotjes. Het is een van de meest voorkomende fittingen bij inbouwspots, zoals bijvoorbeeld plafondspots. De letters GU geven weer dat het gaat om een steekfitting met pennen, in plaats van een schroefdraadfitting. Een ledlamp met een GU10 fitting heeft een bajonetsluiting: Je dient de lamp in het voetje te drukken en rechtsom te draaien. De afstand tussen de pinnetjes van de GU10 fitting is 10 mm.

GU4
Ook deze fitting wordt vaak gebruikt voor spotjes, met name voor plekken met weinig ruimte, zoals onder het keukenkastje of in een vitrinekast. De afstand tussen de pinnetjes is 4 mm. GU4 lampjes zijn heel klein en stralen bijna helemaal rondom. Ze worden vaak gebruikt in staande lampen, afzuigkappen, bureaulampen en sfeerverlichting.Led verlichting is goed dimbaar. Uiteraard moet het wel een dimbare lamp zijn en daarnaast heb je een goede dimmer nodig. Dimbare ledlampen werken meestal niet met een ‘’ouderwetse’’ dimmer voor gloeilampen. Hiervoor heb je een nieuwe of speciale dimmer voor ledlampen nodig.

Bij ‘’ouderwetse’’ dimmers kan het probleem zijn dat ze een vrij hoog minimumvermogen (wattage) vereisen, dat de veel zuinigere ledlamp vaak niet haalt. Dit is de reden dat ledlampen vaak gaan knipperen wanneer deze worden aangesloten op een dimmer waar eerst een halogeenlamp in zat.


Led Dimmer Universeel - 1 - 200V € 69,95
Bekijk product


Veel gestelde vragen

Met ledverlichting bespaar je enorm op je energiekosten. Tevens is de levensduur van een ledlamp een stuk langer in vergelijking met halogeen/gloeilamp/conventionele lampen.
Spaarlampen bevatten kwik en zijn daardoor minder milieuvriendelijk. Daarnaast verbruiken ledlampen minder stroom en gaan ze langer mee.
Je kunt het beste letten op de volgende specificaties:
1. Lumen (lichtsterkte)
2. Kelvin (lichtkleur)
3. Wattage
4. Fitting
Er zijn zowel dimbare als niet dimbare ledlampen te koop. 
In het merendeel van de gevallen niet. Met een speciale dimmer voor ledlampen zit je sowieso goed.
Ja, hoe meer je je ledlampen dimt, hoe meer energie je bespaart.

Ra/CRI (Rationale/Coloring Rendering Index) is een index die aangeeft hoe goed een lichtbron in staat is natuurgetrouw de kleuren van verlichte objecten weer te geven. Hierbij staat een hogere waarde dus voor een betere kleurweergave. Door een lamp met een lage waarde (<70) zal de zichtbare kleur afwijken van de natuurlijke kleur. Een lamp met een waarde van 100 weergeeft kleuren als in daglicht (zonlicht). De meeste lampen die wij aanbieden hebben een CRI>80 en zorgen daarmee voor een relatief natuurgetrouwe kleurweergave.