SOOP scrubzeep

SOOP scrubzeep
Artikelnummer 2500000082849
Merk

- Uit het assortiment -

SOOP wordt gemaakt door BeeBlue, een Amsterdams ondernemerscollectief dat producten en diensten ontwikkelt met een positieve impact op de samenleving. Voor de productie van SOOP wordt er samengewerkt met lokale partijen. Zo wordt het koffiedik op een groene manier opgehaald door de ophaaldienst van een leer- en werkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook de sinaasappelschillen komen van een lokale partner.

SOOP is palmolie-vrij en bevat geen chemische toevoegingen. Natuurlijk zit de zeep ook verpakt in een recyclebaar, kartonnen doosje.

De taak van zeep is simpel: het maakt schoon. Maar als het aan Robert-Willem Dol en Noor Buur ligt, kan zeep veel meer teweeg brengen. Met SOOP willen zij een belangrijk verhaal vertellen over circulaire economie en circulair ondernemen. Wij spraken met Robert-Willem over de missie van SOOP.

Van huis uit is Robert-Willem econoom en ontwerper. Als ondernemer wil hij zich richten op de verandering van het economisch systeem zoals we die nu kennen. Robert-Willem: “Alles moet nieuw zijn. De stroom aan nieuwe producten gaat maar door, terwijl meer dan de helft ervan voortijdig wordt afgedankt.” Volgens Robert-Willem moeten we gezamenlijk een transitie maken naar een circulaire economie. “Nu richt het systeem zich puur op verhogen van onze eigen welvaart en dat gaat ten koste van de natuur. Natuur en economie zijn als het ware ontkoppeld geraakt. Een circulaire economie is in mijn ogen een gezond systeem dat zichzelf in stand kan houden en positief verbonden is met natuur en samenleving.”

250 miljoen kilo sinaasappelschillen
SOOP vertelt het verhaal van de (hopelijk naderende) circulaire economie. De zepen van SOOP worden gemaakt met organische reststromen, zoals koffiedik en sinaasappelschillen. “Jaarlijks creëren we in Nederland met z’n allen een berg van 250 miljoen kilo aan sinaasappelschillen.” Door zeep te verkopen dat gemaakt is met deze reststromen, laat Robert-Willem mensen op een laagdrempelige manier kennismaken met circulaire economie. “Koffiedik en sinaasappelschillen zijn herkenbaar voor iedereen. Het zijn stoffen die mensen vaak zelf produceren.”

Geen chemische troep
Bovendien zijn het twee grondstoffen die van nature heel geschikt zijn voor zeep. Robert-Willem: “Als mijn oma vroeger in de tuin had gewerkt, maakte ze daarna altijd haar handen schoon met koffiedik en groene zeep. De harde korreltjes van koffie werken als een scrub waarvan je huid schoon en zacht wordt.” Daarnaast heeft koffiedik een neutraliserende werking, waardoor nare luchtjes verdwijnen. De sinaasappelschillen en sinaasappelolie (afkomstig uit de schillen) in de zeep zorgen vervolgens voor een mooie kleur en geur. Sinaasappelschil heeft ook een ontvettende kracht en het is goed voor je huid. “De zeep is duurzaam geproduceerd. Het bevat geen palmolie, geen plastic en geen rotzooi. En dat hoeft ook niet, want koffiedik maakt beter schoon dan chemische troep”, aldus Robert-Willem.



Gebruik maken van het bestaande
SOOP werkt samen met een leerwerkbedrijf in onder andere Amsterdam. Robert-Willem: “Veel mensen met een bepaald niveau worden nu genegeerd, maar wij zijn van mening da

Product info