img img img

Balkonton

Merk: Balkonton

€ 165,- per stuk incl. btw
Aantal
Gratis verzonden!

Levertijd: 3 werkdagen

PostNL
Bezorging met PostNL
Track & Trace link per mail

Nederland
Land van herkomst: Nederland

Bekijk hier meer producten van het merk BalkontonBalkonton logo
Artikelnummer : 8717953226303

Door zelf thuis te composteren verminder je je afvalstroom, en produceer je zelf compost van de beste kwaliteit. Help mee de steden te vergroenen. Ontdek hoe leuk het is zelf planten te kweken met hulp van je eigen afval. (composteren zie tab blad verwante infio)
 
Onze wormenbakken zijn niet alleen duurzaam, ze zien er ook nog eens mooi uit. Zodat het een verfraaiing van je tuin of balkon is. Met ruimte voor planten rondom of bovenop. Zodat je planten meteen profiteren van de door jouw wormen geproduceerde compost.
 
De Balkonton is een verticale tuin met een diameter van 40 cm op pootjes, met daarin een wormen-compost-buis. Op een oppervlak van minder dan een twee stoeptegels kun je 15 tot 18 planten kweken.
 • Diameter ton: 40 cm
 • Inhoud ton: 60 liter
 • Kleur: Donkergroen met zwarte poten
 • 13 plantgaten rondom (waarvan 2 extra groot). Ruimte voor 3 a 5 planten bovenin.

Product informatie

Handleiding Balkonton Montage13 dopMontage
 • Bevestig de poten,De poot met het logo komt midden-voor
 • Steek de bouten van buitenaf door de gaten in de poten en door de gaten in de ton
 • Schuif de ringen aan de binnenkant van de ton over de uiteinden van de bouten.
 • Geef de kop van de slotbout aan de buitenkant een stevige klap met de hamer, zodat de bout al in de kunstofpaal gedrukt is.
 • Draai de moeren strak aan met een steek- of ringsleutel maat 13.
 • In de doos zitten 11 korte en 2 iets langere zwarte slangetjes. Deze slangetjes beschermen de planten tegen de scherpe randjes van je Balkonton. Druk ze over de randjes van de plantgaten.  Dit gaat makkelijker als je de slangetjes eerst even in heet water legt.De zwarte meegeleverde slangetjes beschermen je planten
 • Potgrond toevoegen
 
Je kunt onderin de ton een klein laagje geëxpandeerde kleikorrels (hydrocultuur-korrels)doen. Dit houdt vocht vast voor droge periodes en voorkomt natte voeten in periodes met veel regen.
Vul de ton met ongeveer 60 a 7o liter  liter biologische potgrond. Dit hoeft geen potgrond met extra voeding te zijn. Juist niet, de wormen gaan straks je aarde voeden.  Voor een snelle start kun je kiezen voor potgrond met voeding voor de eerste paar weken, daarna nemen de wormen het over.
Als je een tuin hebt met goede grond kun je ook gewoon tuinaarde gebruiken, maar koop geen bemeste tuinaarde in het  tuincentrum, hier zit te veel gif en kunstmest in. Meng je aarde eventueel met wat zand voor goede waterdoorlating, en met wat organisch materiaal voor een betere structuur en goede vochtopname, zoals cocopeat of bladcompost.

Wormenhuis voorbereiden
 • Doe de groene dop onderop de buis. Draai hem stevig vast door de groene vleugelmoer aan te draaien.compostwormenbuis afsluiten met de groene draaid
 • Laat het dopje onderop de groene dop zitten en geef een paar flinke gieters water zodat de aarde vochtig is.
 • Zet daarna het kraantje weer OPEN (verwijder het kleine afdekdopje). Normaal gesproken staat je kraantje altijd open zodat je wormen niet verdrinken.Montage13 dop
 • Leg onderin de wormenbuis de schuurspons , dit dient als filter om te voorkomen dat het kraantje verstop. (staal-schuursponsje)
 • Leg op het schuursponsje een flinke laag vochtige ‘bedding’: gesnipperd karton, stro, gedroogde balderen. Het moet ongeveer zo vochtig zijn als een uitgeknepen spons.
 • Daar bovenop een laagje groenafval
 • Voeg je wormen toe.
 • Altijd afsluiten met een laagje vochtige bedding, Dit helpt ook tegen fruitvliegjes!

Gebruik
 
Beplant de Balkonton naar eigen inzicht en smaak. Houd wel rekening met de volgende tips:
Planten met veel wortels of houtachtige wortelstructuur zoveel mogelijk onderin, anders kan het water moeilijk naar beneden sijpelen (thijm of rozemarijn bijvoorbeeld)
Wissel planten met veel en weinig blad af zodat alle planten de ruimte krijgen
Met een bamboestok in het plantgat geprikt leid je planten als tomaten omhoog
Voer je wormen 2 a 3 keer per week

Compost oogsten
 
Het duurt even, maar na een tijdje komt er donkere  vloeistof uit het kraantje. Dit kan een paar weken of zelfs 2 maanden duren, je wormen moeten even wennen en ‘op gang’ komen. Zet dus altijd een opvangbakje onder het kraantje.  Dit is het wormenpercolaat. Verdun dit met water (1:10 als het percolaat echt heel donker is) en geef het terug aan de Balkonton of aan andere planten. Let op: dit percolaat geeft lelijke vlekken die moeilijk te verwijderen zijn!
Als je compostbuis na een maand of  3 vol met compost is kun je compost oogsten.
Verwijder de groene dop.
Zet er een emmer onder en duw de compost voorzichtig naar beneden.
De wormen zitten in de bovenste laag, die laat je dus in de buis zitten.
Je kunt ook vooraf de wormen verwijderen, met de hand, of met een bakje met gaten onderin met wat gft afval. Zet dit bakje bovenop je volle wormenbuis en de wormen zullen erin kruipen.
Gebruik de vermicompost om weggezakte aarde in de Balkonton aan te vullen. Of gebruik het als potgrond voor je potplanten.
Water geven
Geef gewoon met een gieter van bovenaf water. Of gebruik een druppelsysteem aangesloten op je tuinkraan.
Giet het water niet te dicht in de buurt van de wormenbuis, dan loopt al het water nl via de gaten in de wormenbuis direct naar de wormenbuis en krijgen je onderste planten geen water.
Gaat er toch teveel water direct de wormenbuis in probeer dan één van de  volgende oplossingen
Plak de bovenste wormenbuis gaten (tijdelijk) af met ducttape
Zet het kraantje in de groene dop tijdelijk dicht, zodat er water onderin de ton blijft staan. Nadat dit geabsorbeerd is door de aarde zet je het kraantje weer open.
Steek een stuk buis of pijp tot halverwege in de Balkonton en giet hier van bovenaf water in.
Geef voorzichtig met een gieter wat extra water rechtstreeks via de plantgaten aan de zijkant.
Slakken bestrijden
Wikkel wat koperdraad om de poten van je Balkonton. Slakken komen hier niet langs
Fruitvliegjes bestrijden
Na ieder laagje GFT afval voeg je een laagje vochtig ‘bruin’ toe: bijvoorbeeld karton, stro of droge bladeren.
Of bedek de wormenbuis met een vochtige doek.
Overvoer je wormen niet.
Bij goed gebruik zul je nauwelijks last hebben van fruitvliegjes, er zijn zelfs mensen die hun wormenbak binnen hebben staan.
Vochtigheid
Wormen houden van een vochtige omgeving, maar verdrink ze niet. Controleer dus af en toe dat je kraantje nog goed doorloopt. Voeg iedere keer als je GFT afval toevoegt ook wat karton toe om het vocht uit het GFT te absorberen.

Milieu informatie

 

Extra info

Beknopte handleiding wormcomposteren
 
Compostwormen of mestwormen eten GFT afval en zetten dit om in vruchtbare vermicompost.
Geef je wormen geen afval uit de categorie ‘rood’ (zie rode blok onderaan).
Zorg voor afwisseling tussen ‘bruin’ en ‘groen’ afval.
Ontvang je wormen bij aankomst op een bedje van ‘bruin’, met daarop een laagje ‘groen’.
Maak het afval klein voordat je het in de compostbuis gooit.
Geef je wormen niet teveel eten. Als je bak begint te stinken geef je je wormen meer eten dan ze kunnen verwerken en gaan ze dood. Begin met een handjevol per dag en voer geleidelijk op.
Sluit steeds elke laag ‘groen’ af met een laagje vochtig karton of ander ‘bruin’. Denk aan de vochtigheid van een uitgeknepen spons.
Normale regenwormen zijn niet geschikt voor een traditionele wormenbak, maar voelen zich wel thuis in de Balkonton. Ze hebben immers voldoende aarde om in rond te wroeten. Ze helpen de vermicompost door de Balkonton te verspreiden.
Na enkele weken (soms wel 3 maanden) kan er wormenpercolaat onder uit je afvoerbuisje druppelen. Verdun dit 1:10 en bemest er je planten mee.
Bruin, hoog in koolstof
Karton, koffiedik en -filters, papier van de fijn versnipperd snoeihout, zaagsel, dode bladeren, stro, hooi, maiskolven.
 
Groen, hoog in stikstof:
Ongekookt tuin en keuken afval, aardappelschillen, fruit-en groenteresten, Bananenschillen (alleen van biologische bananen)  mest van kleine planteneters zoals een cavia of konijn, resten uit groente- en siertuin, snoeiafval (groen), stalmest.
 
Rood, geef de wormen nooit één van de onderstaande dingen.
Gekookte groente- en fruitresten, pasta, brood, vlees, botten etc  (trekt ongedierte aan). Citrusschillen (te zuur!!).  Snijbloemen en niet-biologische bananenschillen (bevatten veel gif). Ui, knoflook, chilipepers (lusten de wormen niet).  En alle groenafval dat duidelijk besmet is met schimmels of ziekten,

Films


Balkonton

Door zelf thuis te composteren verminder je je afvalstroom en produceer je compost van de beste kwaliteit. Help mee de steden te vergroenen en ontdek hoe leuk het is zelf planten te kweken met hulp van je eigen afval.

Balkonton
Vraag hier een offerte aan voor grote aantallen of voor een speciaal project:

Bedrijfsnaam (optioneel): Naam*: E-mail adres*: Telefoonnummer: Gewenst aantal: Bericht:

Tuin

Totaal 11 vakmannen en -vrouwenPagina 1 van 1
Addink Tuinen
  Bekijk profiel pagina

Kerkstraat 31
4247 EK Kedichem
0624656346
Den Daas BV
groethandel in terracotta aardewerk Bekijk profiel pagina

aalsmeerderdijk 281
1436 bd aalsmeerderbrug
0206533670
Ecologisch Hoveniersbedrijf Plantaardig
Plantaardig - Ecologische Hoveniers Plantaardig is een hoveniersbedrijf dat tuinen ontwerpt, aanlegt en onderhoudt voor particulieren en bedrijven. Plantaardig is een ecologisch hoveniersbedrijf. Dit.. Bekijk profiel pagina

Dorpsstraat 66
1531 HN Wormer
Forest@Design
Forest@Design adviseert en begeleidt projecten die bijdragen aan een gezonde en duurzame wereld. Een wereld waar zorgvuldig wordt omgesprongen met onze natuurlijke grondstoffen. Forest@Design werkt v.. Bekijk profiel pagina

Veerstraat 122
6701 DZ Wageningen
06 28976909
Klavertje vier
Bekijk profiel pagina

Midden 47
8351HC Wapserveen
0620340364
LOKAALHOUT B.V.
LOKAALHOUT BV wil dat we in ons land meer en veelzijdiger met Nederlands hout gaan werken. Omdat Nederland prachtige bomen heeft die een goede kwaliteit hout kunnen produceren en het beter i.. Bekijk profiel pagina

Oranjeweg 12
1241 XS Kortenhoef
+31 646106321
Meulenbroek hoveniers
Tuinaanleg en onderhoud Bekijk profiel pagina

Jan van zuthpenstraat 31
3201 ac Spijkenisse
0651930903
pépétu
Ik ben Jonathan Vanhaelst en graag hep ik u uw tuin mooi, productief en ecologisch te maken. Ik werk samen met u mo een onderhoudsvriendelijke,d uruzame, verantwoorde en boeiende tuin te maken en te o.. Bekijk profiel pagina

d'hoyestraat 34
9870 olsene
+32499628938
Randijk Bamboe en Hoveniers
Bamboe, bamboe en nog eens bamboe. Biologische bamboeplanten, woekerend en niet-woekerend. Plaatsen, begrenzen, verzorgen en verwijderen van bamboe. Alle soorten en maten bamboepalen en stokken. B.. Bekijk profiel pagina

Laapeerseweg 1A
3831 SB LEUSDEN
033-4320501
WONDERTUINEN
Wij werken voornamelijk in Groot Amsterdam. Onze benadering kenmerkt zich door een creatieve aanpak van de tuin. Ons werkgebied omvat aanleg, renovatie en onderhoud van de tuin. Van ecologis.. Bekijk profiel pagina

Bellamystraat 103-D
1053 BJ Amsterdam
020-6128958
Yamadori
  Bekijk profiel pagina

Driesstraat 81
9506 Idegem (Geraardsbergen)
0032489202504

Balkonton

Stel hieronder een vraag over dit product of geef je mening! Zo help je meteen iedereen die op zoek is naar een goed duurzaam alternatief.

Maak een keuze*:
Naam*: E-mail adres*: Reactie*:
https://www.eco-logisch.nl/Details.aspx?ProductID=7017