Hotel Jakarta Amsterdam helemaal met Moso Bamboe

Hotel Jakarta Amsterdam helemaal met Moso Bamboe
Hotel Jakarta is het groenste hotel van Nederland en zeker het hotel met de grootste diversiteit aan toegepaste bamboe producten. Duurzame bamboe materialen zijn gebruikt voor vele toepassingen:
vloeren
wandbekleding
plafonds
kozijnen
deuren
loopbrugbalken
meubeldetails
Op de kop van het Java-eiland is Hotel Jakarta open. De gevel ziet er als gevolg van de opbouw industrieel uit, maar binnen presenteert het ellipsvormige atrium een subtropische tuin die uit kan groeien tot een Bogor in Nederland.

DOOR: JAAP HUISMAN 
On-Nederlands. Zo is op Facebook het nieuwe Hotel Jakarta op het Java-eiland getypeerd. Er waren ook zuinige reacties. Tegenvallende gevel, was er zo een. 

Waarschijnlijk was de laatste waarnemer niet in het atrium geweest, want dat kan gerust een spektakel worden genoemd. Manshoge palmen, bananenbomen, ficussen en alles wat zo ongeveer uit de grond wil schieten in een subtropisch oerwoud. De Amsterdamse Hortus Botanicus heeft niet de flora maar wel het advies aan de WestCord-groep geleverd. 

Zo is Hotel Jakarta een tropische verrassing in Hollandse melkchocola geworden, bruinig van buiten en blank van binnen, dank zij de warme tinten van het bamboe dat vrijwel overal is toegepast. In panelen, op de vloer, op de wanden, in de decoratie met gebogen spijlen boven de bar. Het voordeel van bamboe is dat het niet alleen ijzersterk is maar zich ook nog eens soepel laat buigen.

Tot halverwege de twintigste eeuw kwamen hier met de Stoomvaart Maatschappij Nederland immigranten, goederen en avonturiers uit 'Ons Indië' aan. Dat koloniale verleden is - niet letterlijk - samengebald in het interieur. 

Behalve hutkoffers in de lobby staan er twintig meter hoge open kasten die het Tropeninstituut vult met voorwerpen, beelden en artefacten uit de collectie. De houten stoelen ademen iets van tempo doeloe, en anders doet het Aziatische personeel dat wel. 

Zonnepanelen
SeARCH Architecten uit Noord wilde het hotel voor de Nederlandse WestCord-groep graag ontwerpen. SeARCH is bekend van het Brederocollege College.

De kracht van Hotel Jakarta is dat de units (jengablokken, een soort Lego) zijn geproduceerd in een werkplaats in Noord-Holland om op de bouwplaats te worden geassembleerd, compleet met loggia's en badkamers. 

Dat is tegelijk ook de zwakte: de buitenkant doet door zijn modulaire systeem onpersoonlijk want industrieel aan, wat wordt versterkt door de zonnepanelen aan weerszijden van de balkons. Gelukkig zijn die zonnepanelen nou eens fatsoenlijk geïntegreerd in de gevel. Dat lukt in veel gevallen niet zo goed  De enorme lobby is typisch een plek om af te spreken of over het IJ te staren

Een ander zwak punt is de zichtbaarheid: in de skyline cijfert Hotel Jakarta zich weg. Het laat zich vanaf de pont naar het IJplein overbluffen door Mövenpick en zelfs door elk passerend of aangemeerd cruiseschip. Er hadden zeker twee etages bovenop gemoeten om het gebouw porem te geven. 

Weergaloos uitzicht
Voor het interieur heeft het eigen team van WestCord getekend, op basis van de hoofdvorm die Bjarne Mastenbroek van SeARCH heeft bedacht. Een ellipsvormig atrium dat uitloopt in een scherpe, afgeronde punt wijst naar het Centraal Station. In de skybar Malabar op de achtste verdieping resulteert dat in een weergaloos uitzicht op het IJ. Het wordt een beetje eentonig: nu Amsterdam steeds meer de hoogte inschiet, komen er onvermoede, spectaculaire vista's bij. 

De lobby is het pièce de résistance van het hotel, een oase van licht en groen, met verschillende niveaus waarop gasten kunnen tafelen en borrelen, maar ook met een zwembad op de eerste verdieping tegenover de pakhuizen van de Piet Heinkade. Het zwembad is eindelijk niet eens verbannen naar de kelder, kunnen we met blijdschap vaststellen. De gebogen ramen en glazen balustrades zijn een lust voor het oog, net als het patroon van fotovoltaïsche cellen in het dak. Die wekken energie op en voorzien de planten van schaduw. 

In de verdrukking
In het Jaarboek Architectuur 2017/2018 wordt opgemerkt dat de (sociale)woningbouw door de gekte op de huizenmarkt in de verdrukking is geraakt. Intussen stijgt de kwaliteit van het commercieel vastgoed met sprongen, wat zich manifesteert in oogstrelende restaurants en hotels. Dat is jammer, omdat Nederland altijd een grootmeester was in de kwalitatieve, fatsoenlijke woningbouw, ook voor minder bedeelden. Die is er natuurlijk nog wel, hoewel steeds moeilijker te betalen, maar zo'n prominente plek als de Kop van Java komt voor sociale woningbouw niet meer in aanmerking.

Daar staat tegenover dat de enorme lobby van Hotel Jakarta zich moeiteloos leent voor de benaming 'huiskamer van de stad'. Typisch een plek om af te spreken of over het IJ te staren. 

De Kop van Java blijft daarmee een plek waar Amsterdammers die een appartement moeten delen, elkaar kunnen treffen. Het is de ironie van het lot. Privéleven en het openbaar bestaan gaan in elkaar overlopen. In Hotel Jakarta vloeien zelfs Europa en Azië samen.
 Fotografie : Lior Teitler
Hotel Jakarta Amsterdam helemaal met Moso Bamboe

Hotel Jakarta Amsterdam helemaal met Moso Bamboe