Deze voedingsmiddelen zijn bijzonder zwaar vervuild met glyfosaat

Deze voedingsmiddelen zijn bijzonder zwaar vervuild met glyfosaat
Glyfosaat is 's werelds meest gebruikte herbicide en is daarom detecteerbaar op bijna alle conventionele voedingsmiddelen. Elk jaar selecteert de Amerikaanse non-profit organisatie Environmental Working Group (EWG) de 12 met pesticiden verontreinigde groenten en fruit en publiceert deze in de "The Dirty Dozen" -lijst - "The Dirty Dozen".

Talloze studies hebben aangetoond dat pesticiden en bepaalde chemicaliën qua structuur vergelijkbaar zijn met hormonen. Hormonen zijn boodschappers in het lichaam die belangrijke taken controleren, zoals botgroei, suiker- en vetmetabolisme, spijsvertering en seksuele ontwikkeling. Als de hormonen van het lichaam worden gestoord door vreemde hormonen (de zogenaamde endocriene verstoorders (EDC)), kan dit leiden tot ziekten zoals testis- en borstkanker, obesitas, diabetes, onvruchtbaarheid en nog veel meer.
tonen

Glyfosaat is een van de hormoonontregelaars en werd in 2015 geclassificeerd als kankerverwekkend door het Internationaal Agentschap voor kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Niettemin blijft het gif in de landbouw toegestaan. Het probleem: Hoewel de last van conventioneel geproduceerd voedsel nog steeds onder de (willekeurige) wettelijke maximale niveaus ligt, zijn de langetermijneffecten van glyfosaat niet voldoende onderzocht. Bijvoorbeeld Langzaam worden milieu- en gezondheidseffectstudies bekend gemaakt via round-up, Monsanto's bekendste veldvergif.

Met meer dan 1 miljoen ton is glyfosaat 's werelds best verkopende spray en kan het worden gebruikt voor honderden voedingsmiddelen.

Het consumentenmagazine ÖKO-TEST heeft glyfosaat gedetecteerd in linzen, babykoekjes, chocolademuesli, meel en brood. Sommige granen en peulvruchten kunnen tot 20 milligram per kilogram bevatten, dat is 1000 keer meer dan het Umweltinstitut in bier. Bevindingen in moedermelk en urine laten ook zien hoe universeel glyfosaat wordt gebruikt.

Het pesticide is onder meer zo wijdverspreid omdat genetisch gemodificeerde maïs-, oliezaad-, sojaboon- of katoenvariëteiten resistent zijn en niet kunnen worden beschadigd. Dit maakt de toepassing uiterst eenvoudig voor de boeren.

Een keer per jaar publiceert de non-profitorganisatie "Environmental Working Group" (EWG) een lijst van voedingsmiddelen die besmet zijn met pesticiden. De gegevens voor de lijst worden door de EEG verkregen van het Ministerie van Landbouw van de VS. In totaal worden er elk jaar 48 soorten groenten en fruit bestudeerd, maar alleen de 12 meest vervuilde rassen worden gepubliceerd in de lijst, die ook "de vuile dozijn" wordt genoemd.
De volgende voedingsmiddelen staan ​​dit jaar op de lijst:
  • 1e plaats: aardbeien
  • 2e plaats: spinazie
  • 3e plaats: nectarines
  • 4e plaats: appels
  • 5e plaats: perziken
  • 6e plaats: peren
  • 7e plaats: kersen
  • 8e plaats: druiven
  • 9e plaats: selderij
  • 10e plaats: tomaten
  • # 11: paprika's
  • 12e plaats: aardappelen

Beter om biologisch te kopen

Als u voedsel wilt dat niet genetisch gemanipuleerd of gespoten is, kunt u biologisch voedsel niet vermijden. Het is al lang bekend dat biologische landbouw groenten en fruit, de bodem en het milieu beschermt. Maar zijn biologisch voedsel ook gezonder?

In een studie van 2014 vonden de onderzoekers van New Castle University dat bioveld gewassen een 1- tot 69-procent hogere concentratie aan antioxidanten hebben dan conventionele gewassen. Bovendien waren de biologische vruchten minder verontreinigd met het giftige zware metalen cadmium dan hun niet-biologische verwanten. De conventionele vruchten hadden niet alleen een grotere hoeveelheid residuen van bestrijdingsmiddelen, maar ook 30 procent meer nitraat en 87 procent meer nitriet.
 
Deze voedingsmiddelen zijn bijzonder zwaar vervuild met glyfosaat

Deze voedingsmiddelen zijn bijzonder zwaar vervuild met glyfosaat