Gespoten PUR met HFK's afrader onder de vloer

Gespoten PUR met HFK's afrader onder de vloer
Gespoten PUR met HFK's afrader onder de vloer
 
De vloer isoleren is een slimme maatregel voor nog ruim 2 miljoen woningen. Het is comfortabel, kostenbesparend en beter voor het milieu. Nieuw onderzoek van Milieu Centraal laat zien dat vloerisolatie met gespoten polyurethaan (PUR) met HFK’s pas na 16 jaar klimaatwinst geeft. Consumenten kunnen beter andere materialen zoals thermoskussens of glaswol kiezen. 
 
Vanaf 2023 geldt een verbod op het gebruik van HFK’s bij gespoten vloerisolatie, maar exacte milieu-impact was nog niet bekend. Reden voor Milieu Centraal om deze vorm van vloerisolatie te laten onderzoeken door NIBE, het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie. Nu kunnen we de milieuwinst vergelijken met andere vormen van vloerisolatie.

Doel heiligt niet alle middelen
 
Om PUR als schuim tegen de onderkant van de vloer te spuiten worden meestal HFK's (fluorkoolwaterstoffen) gebruikt. Deze broeikasgassen zijn zo krachtig, tussen de 800 en 3200 keer sterker dan CO2, dat het 16 jaar duurt voordat vloerisolatie met PUR-schuim milieuwinst oplevert. Een fors verschil met andere materialen die al vanaf een paar maanden tot 2 jaar voor milieuwinst zorgen. Naast gespoten PUR is ook schapenwol een afrader.
 
Dat vloerisolatie een aanrader blijft, met de waarschuwing voor gespoten PUR, legt Milieu Centraal uit op de website. Ook gebruik van schapenwol is een afrader, zoals is terug te lezen in de Volkskrant. De resultaten hebben de onderzoekers besproken met producenten en isolatiebedrijven. De branche streeft ernaar om HFK’s per 2020 te vervangen door HFO’s (hydrofluor-olefinen) en andere blaasmiddelen. De klimaatbelasting van het toepassen van PUR-vloerisolatie met HFO’s is laag. Dit alternatief is nu nog beperkt beschikbaar, maar dat gaat veranderen.
 
Andere materialen voor vloerisolatie zijn bijvoorbeeld thermoskussens, steenwol, glaswol, EPS, PUR-platen, vlas, kurk en houtvezel. In een gemiddelde eengezinswoning kost vloerisolatie eenmalig 1800 euro. De jaarlijkse besparing is gemiddeld 210 euro en 600 kilo CO2. Vier van de tien woningen met een begane grond heeft nog geen isolatie van de vloer.
 
Heb je vragen of wil je het volledige onderzoeksrapport ontvangen?
 
Neem contact op met Marlon Mintjes.
Gespoten PUR met HFK's afrader onder de vloer