Zelf fruit plukken in Amsterdam ? Het kan !

Zelf fruit plukken in Amsterdam ? Het kan !
In het weekeinde 17 en 18 juni is het zover zelf kersen plukken in de Fruittuinen van West - Zelf plukken én meer!
 
Een pracht van een fruittuin met héél veel om te zien, te beleven, te plukken en te proeven, gerund door ondernemers met een èchte missie.
Op zoek naar iets nieuws, naar avontuur en de grote stad streken biologisch-dynamische fruittelers Wil en Lisan Sturkenboom samen met hun kinderen in 2014 vanaf de Warmonderhof-boomgaard in Dronten neer in Tuinen van West. Hier telen ze op 6.5 hectare grond twintig soorten fruit. 

Bezoekers mogen zelf plukken en de eieren van de kippen die in de boomgaard rondlopen zelf rapen. In de ‘all-in-schuur’, waar het hele jaar door witlof en shiitake worden geoogst, zijn een complete biologische winkel (met naast versproducten ook brood, dranken, vlees, droogwaren en meer), een vergaderlokaal, een stal én een proeflokaal om lekker te zitten, te eten of drinken en te ontmoeten.
 
Wij zijn Wil en Lisan Sturkenboom, initiatiefnemers en eigenaar van Fruittuin van West.
 
Samen met onze kinderen Kris, Sil & Lot, verhuizen wij in de zomer van 2014 naar Fruittuin van West, aan de Tom Schreursweg in Amsterdam.
Wil is na zijn opleiding aan de Fruitteelt school in Tiel, als 18 jarige, in maatschap gegaan met zijn vader die als polder-pionier een fruitteeltbedrijf had opgezet in Dronten. Als snel interesseerde hij zich voor de minder-voor-de-hand-liggende manieren van telen. Hij volgde diverse cursussen voor biologische teelt “het moest toch anders en beter kunnen”.

In 1997 zijn we gestart met biologisch dynamisch telen. Tegelijkertijd gingen we een samenwerkingsverband aan met de Warmonderhof (Dé opleiding voor biologisch dynamische land- en tuinbouw in Dronten.) Wil werd praktijkdocent fruitteelt op deze opleiding. Hij was en is laaiend enthousiast over de studenten. Hun kritische houding die hem scherp houdt, hun inzet en enthousiasme, hun gekke fratsen. Het is niet voor niets dat onze medewerkers alle drie afgestudeerde Warmonderhoffers zijn!

Wil zijn zoektocht naar “het moet anders en beter kunnen” is nooit gestopt en heeft prachtige effecten gehad op ons bedrijf in Dronten. Zo telen we veel onbekende rassen (Santana, Autento, nr 251, Evelina, Topaz, Concorde….) die biologisch goed te telen zijn en super smaakvolle appels of peren produceren. Ook hebben we meerdere jaren proeven gedaan met pluimvee of schapen onder de bomen. Zo wordt het vele gras in de boomgaard goed benut en krijg je er mooie mest voor terug. Juist dat laatste aspect denken we in Amsterdam veel beter uit te kunnen werken. Een oppervlakte van 6 ha leent zich namelijk veel beter voor een handzame combinatie van fruitteelt en dierhouderij.

Wil is dol op dollen; met studenten maar zeker ook met consumenten. Voor ons betekent dollen het volgende:
Dollen is vooral geestelijk stoeien. Het mag een heel klein blauw plekje opleveren maar doet nooit pijn. Dollen is nooit negatief bedoeld. Dollen doe je altijd mét iemand en niet óver iemand. Dollen moet een bepaald niveau hebben; dus geen onderbroeken lol, niet seksistisch niet racistisch. Dollen doe je met een reden: een soort van welkom, een plaag stootje, een glimlach een vorm van genegenheid. Dollen doen je niet met iedereen: Als je bang bent dat hij/zij te hard terug slaat, als je weet dat hij/zij er gevoelig er voor is slecht in zijn/haar vel zit of gewoon niet houdt van dollen.
 
Lisan heeft van 1994 t/m 2001 en van 2007 t/m nu met veel plezier gewerkt in het (speciaal) onderwijs. In de tussenliggende jaren kregen Wil & Lisan drie kinderen en werkte zij 5 jaar bij het Landelijk Steunpunt voor Landbouw & Zorg. Dit steunpunt zette zich in voor de zorgboerderijen in Nederland.  Een combinatie van Landbouw en zorg laat zien hoe gezondmakend de landbouw kan zijn!! Er is eigenlijk altijd (en eigenlijk ook voor iedereen: hoogopgeleid, gehandicapt of beide) zinvol werk te doen op een boerenbedrijf. Bovendien leef je op een boerderij altijd met de seizoenen mee wat steeds weer een ander beroep op jou als mens doet, maar ook steeds weer wat anders te bieden heeft.
 
Een belvenis en zeer de moeite waad om een kijkje te gaan nemen.
 
 
 
  Zelf fruit plukken in Amsterdam ? Het kan !

Zelf fruit plukken in Amsterdam ? Het kan !